Normarea muncii


Înapoi la lista de comentarii


Comentariu:
Din punctul meu de vede, programul de optimizare a volumului de muncã pãcãtuieşte prin urmãtoarele:

- se referã doar la dosarele la prim termen, dar în munca noastrã intrã şi dosarele în curs: aşadar, nu e optimizarea muncii, ci numai a unei pãrţi a ei;

- el trebuie întregit de un alt program, cel de stabilire a duratei medii de soluţionare a dosarelor: în felul acesta se poate stabili volumul total de muncã al unui judecãtor şi se poate anticipa nr. maxim de punctaj pe total dosare/şedinţã

- el va avea rezultate dezastruoase în instanţele supraîncãrcate şi unde avem lipsã de personal: dacã un judecãtor intrã în locul altor colegi (care sunt lipsa temporar sau chiar permanent), rezultã cã la punctajul corespunzãtor completului s-ar aduna şi punctajul completului unde intrã la înlocuiri, iar dacã mai face şi învestiri sau asociaţii mai vin puncte foarte multe. Aşa cã la mijlocul anului judecãtorul îşi va fi întrunit cele 3950 puncte şi va fi îndreptãţit sã cearã a nu mai primi dosare. Care vor fi date celorlalţi ce astfel îşi vor face punctele pânã în toamnã şi gata, atunci nu vor mai fi primite alte dosare, nici mãcar urgenţele care potrivit legii trebuie soluţionate în câteva zile.

Personal sunt de concepţie cã un judecãtor nu poate fi supraîncãrcat. Este ceea ce susţin din 2003, când la nivelul Judecãtoriei Cluj Napoca am demonstrat ştiinţific supraîncãrcarea. Trebuie sã ne gândim cã un judecãtor nu poate „trage” la nesfârşit în soluţionarea unui nr. anormal de mare de dosare.

Pe de altã parte, din punct de vedere al accesului la justiţie sub aspectul timpului („justiţia târzie nu mai e justiţie”) trebuie. Sã ne gândim la toate consecinţele negative ale alocãrii unui prim termen f. târziu. Tocmai de aceea, cred cã şi medierea poate fi o soluţie realã de degrevare a încãrcãturii, alãturi de dejuridicizarea anumitor acţiuni (cum face noul Cod civil în legãturã cu divorţul, sau cum s-ar putea face prin eliminarea recursului la plângeri contravenţionale etc.).

Rãspuns:
Trebuie mai întâi sã evaluezi ponderea tipurilor de cauze nou intrate în 2009 ca sã poţi face o previziune de repartizare a punctelor de încãrcare pe judecãtor, pentru primul trimestru. Apoi, în funcţie de acest rezultat îţi ierarhizezi termenele, cred cã e optim sã foloseşti cel puţin 3 categorii şi cel mult 5 categorii, sã previzionezi constituirea completelor pentru urmãtoarele 6 luni, cel puţin, dacã ai posturi de judecãtori vacante.

Probabil cã ai o serie de chestii în plus de rezolvat ca sã faci funcţional proiectul la tine în instanţã. E clar cã dacã ai ajuns cu punctajul la maxim la câţiva judecãtori la mijlocul anului înseamnã cã ai ratat implementarea şi cã undeva ai greşit. La Tribunalul Bucureşti, cea mai aglomeratã instanţã din ţarã, implementarea decurge bine, dacã ei pot, voi nu aveţi motive obiective sã nu reuşiţi. Mult succes!

Înapoi la lista de comentariiAcest Website este proprietatea doamnei Alexandrina Rãdulescu, Judecãtor, membru ales cu Activitate Permanentã al Consiliului Superior al Magistraturii din România (CSM), în perioada Ianuarie 2005 - Noiembrie 2010